Landgoederen rond Leusden

Leusden ligt omgeven door een aantal landgoederen die bijna allemaal in particulier eigendom zijn. Deze route gaat over landgoed Lockhorst en Den Treek en gaat door Leusden terug richting natuurgebied de Schammer.

Afstand: 26 kilometer

Duur van de route: 1.5 uur (zonder pauze)

Vanaf het startpunt gaat de route richting landgoed Lockhorst. Over de oude Burgemeester de Beaufortweg rijd je snel de bebouwde kom uit en kom je langs de Duiventil en buitenplaats Heiligenberg. De oorsponkelijke naam is HoHorst, een toponiem van de berg op het terrein. Dit is van oorsprong een rivierduin en ligt langs de Heiligenbergerbeek. Dezelfde rivierduin ligt een stuk verderop ook in Amersfoort: het Randenbroekerbos. 

Je rijdt over de Lockhorsterweg door een mooi bosgebied richting kruispunt De Hertekop. Het kruispunt ontleent haar naam aan het jachthuis van de familie de Beaufort dat hier ooit gestaan heeft. Nu is alleen nog de opzichterswoning zichtbaar vlak voordat je onder de weg doorgaat. Je rijdt nu op de Dodeweg. Vlak nadat je de voetgangersbrug over de weg heen bent gepasseerd sla je linksaf het bos in. Je bevindt je nu op het eeuwenoude familielandgoed Den Treek-Henschoten. Dit is een van de grootste particuliere landgoederen in Nederland. 

De route brengt je dwars door de bossen en heidevelden. Let op dat de ondergrond meestal gravelpaden zijn! Je passeert het Hazenwater en het nieuwe Vogelwater. Hier is in 2017 een oerbos ontdekt waarvan de oudste den meer dan 167 jaar oud is. Na een aantal slingeringen door het bos kom je uit bij boerderij Ooievaarshorst en steek je de weg over richting Leusden-Zuid. Je rijdt nu langs de oude bewaarschool en de zeilmakerij van Leusden. Na het passeren van de Heiligenbergerbeek sla je rechtsaf richting Woudenberg. Je komt nu langs de dorpskerk van Leusden. Het oudste torentje van Nederland staat op Oud-Leusden. Later werd deze kerk gebouwd en zo ontstond het dorp Leusbroek. 

Je volgt nu een stukje de Arnhemseweg totdat je in een scherpe bocht naar links de weg over kan steken richting de Vieweg. Pas op met oversteken, dit is een drukke weg! De weg kronkelt langs de Heiligenbergerbeek en deze blijf je volgen. Bij het sluisje ga je rechtdoor langs een slagboom en volg je het verharde zandpad. Na een tijdje kom je uit achter Huize den Treek. Dit enorme pand heeft lang dienst gedaan als hotel en onder meer bekend van het satirische programma ‘Pisa’ waar ‘het kamermeisje’ werd opgenomen. Je slingert tussen bomen door en komt uit op buitenplaats Den Treek met verschillende gebouwen. Aan de rechterkant staat een unieke boswachterswoning. 

Ga naar rechts en rijd de Treekerweg helemaal af richting Leusden-Zuid. Aan het eind steek je de over en ga je richting Leusden-Zuid en Leusden-Centrum. Nadat je de spoorweg overgestoken bent, sla je linksaf. Je rijdt nu langs de gebouwen van PON. Dit is de importeur van o.a. Volkswagen en Golf, maar ook van Porsche. Je kunt halverwege stoppen om alle dure auto’s te bekijken die hier staan opgesteld. Aan het eind sla je linksaf de Hamersveldseweg op. Aan de rechterkant zie je de Schoolsteegsebosjes, een uniek natuurgebied met bijzondere bloemen, planten en vogels. Helaas mag je dit gebied niet betreden. 

Aan het eind sla je rechtsaf en gaat de tour langs het nieuwe gedeelte van Leusden. Op de rotonde staat een replica van Villa Lisiduna, een verwijzing naar het torentje van Oud Leusden waar Leusden ooit is ontstaan als ‘Lisiduna’. Na het passeren van winkelcentrum de Hamershof sla je bij oversteekplaats rechtsaf fietspad De Cohensteeg op. Dit pad gaat dwars door de wijken die eind jaren ‘70 en ‘80 zijn aangelegd. Veel wijknamen verwijzen naar oude boerderijen uit de omgeving. 

Nadat je het pad helemaal bent afgereden en een weg bent overgestoken sla je rechtsaf richting de brug over het Valleikanaal. Je ziet nu direct de functie van de Grebbelinie: met zandzakken zijn de oude loopgraven opgepakt en de doorgangen opgeknapt. De Grebbelinie heeft een grote rol gespeeld in WOII omdat het land ten oosten van de linie onder water is gezet om te voorkomen dat de Duitsers zouden doorsteken. 

Na de brug sla je linksaf en volg je de komende kilometers het Valleikanaal. Op zomerse dagen staan hier diverse ijsco-karren waar je lekker een ijsje kunt eten. Na ruim 3 kilometer sla je rechtsaf de Horsterweg op. Ook deze brug heeft in de oorlog een grote rol gespeeld omdat deze is opgeblazen om te voorkomen dat de vijanden Leusden binnen zouden trekken. Aangekomen in Stoutenburg sla je linksaf richting Amersfoort. Nadat je de Barneveldsebeek bent overgestoken sla je linksaf natuurgebied De Schammer in. Dit unieke natuurgebied is in 2010 aangelegd vanuit de visie ‘Venster op de Vallei’ om de verstedelijking in dit gebied tegen te gaan. Samen met Bloeidaal is dit gebied direct in beslag genomen door unieke vogels, insecten en prachtige natuur en niets wijst meer op de weilanden die er ooit waren. 

Nadat je De Schammer bent doorgestoken ga je via het Valleikanaal terug naar Leusden. Je passeert hier het allernieuwste hoogtepunt in Leusden: AFAS! Dit indrukwekkende kantoor is samen met het unieke theater opgeleverd eind 2020. Vanaf 2021 zal hier de Johan Cruijf Musical gaan draaien. Na het passeren van AFAS en je weer terug bij het opstappunt.

 • Landgoederen rond Leusden

  samenvatting

  Leusden ligt omgeven door een aantal landgoederen die bijna allemaal in particulier eigendom zijn. Deze route gaat over landgoed Lockhorst en Den Treek en gaat door Leusden terug richting natuurgebied de Schammer.

  Afstand: 26 kilometer

  Duur van de route: 1.5 uur (zonder pauze)

  Boek direct
  Landhuis Op Den Treek
 • Hoe werkt de navigatie?

  Je krijgt bij het ophalen van je voertuig(en) de link van de route die je wilt rijden. Deze link bevat een GPX bestand dat je gebruikt om te navigeren met je smartphone. Onze voertuigen zijn speciaal uitgerust met een houder waarin je je telefoon kunt plaatsen. Op je telefoon gebruik je dan een navigatie-app. Heb je nog geen navigatie-app geïnstalleerd, dan staat op de pagina GPX route installeren uitgelegd hoe je dit kunt doen.
  Lees meer over GPX installeren