Rondje Amersfoort en Den Treek

Op de e-chopper naar Amersfoort en landgoed Den Treek. De route gaat om het historische centrum van Amersfoort heen maar je kunt rustig de tijd nemen om toch even de binnenstad te bezoeken.

Afstand: 20 kilometer

Duur van de route: 1 uur (zonder pauze)

Je rijdt vanaf de verhuurlocatie naar de start van de route bij AFAS. Het kantoor is samen met het unieke theater eind 2010 opgeleverd. Vanaf 2021 zal hier de Johan Cruijf Musical gaan draaien. Je steekt de weg over richting Stoutenburg en verlaat nu de bebouwde kom van Leusden.  Direct over het Valleikanaal sla je linksaf, het fietspad richting Amersfoort. Je rijdt nu een stukje door ‘inundatie-gebied’, land dat in WOII onder water werd gezet om de vijand tegen te houden. Het hele gedeelte langs het Valleikanaal vanaf Rhenen tot aan voorbij Amersfoort is onderdeel van de historische Grebbelinie.

Via de tunnel onder de A28 zit je direct in Amersfoort. Door een aantal wijken rij je richting de Stadsring. Deze Stadsring was de tweede grachtengordel om Amersfoort en liep vanaf Monnikendam tot aan de Volmolen bij de Koppelpoort. Als je het fietspad langs de Stadsring volgt zie je fragmenten van de tweede stadsmuur.

Na de Stadsring sla je af richting het winkelgebied van de Arnhemseweg en de Leusderweg. Je vind hier veel winkels van allerlei soort. Vlak voordat je Amersfoort uit rijdt ga je ‘Nimmerdor’ in. Nimmerdor was onderdeel van een landgoed dat in de 17de eeuw eigendom was van jonkheer Everard Meijster. Deze jonkheer staat bekend als de Dolle Jonker, omdat hij een aantal Amersfoortse burgers zo gek kreeg om een kei van zijn landgoed naar de Varkensmarkt te trekken. Sindsdien hebben de Amersfoorters de bijnaam ‘keientrekkers’.

Je passeert nu voor de tweede keer snelweg A28, maar nu over de snelweg. Je bevindt je hierna op Landgoed Den Treek-Henschoten. Het landgoed is een familielandgoed met karakter. Je kunt in het bos wandelen, fietsen en paardrijden en beschikt over twee mountainbike routes. De route brengt je dwars door de bossen en heidevelden. Let op dat de ondergrond meestal gravelpaden zijn! Je passeert het Hazenwater en het nieuwe Vogelwater. Hier is in 2017 een oerbos ontdekt waarvan de oudste den meer dan 167 jaar oud is. 

Via de Ooiervaarshorsterweg verlaat je Den Treek richting Leusden-Zuid. Hier staat de Nederlands Hervormde Dorpskerk, gebouwd met behulp van een landelijke subsidieregeling. Evenals vele andere kerken uit die tijd werd de Dorpskerk opgetrokken in de neoclassicistische bouwstijl. De Dorpskerk is een Rijksmonument.

De route gaat door Leusden-Zuid richting het centrum en gaat langs automobielbedrijf PON. Dit is de importeur van o.a. Volkswagen en Audi. Ook kun je je hier vergapen aan dikke Porsche’s. Via de Hamersveldseweg gaat de route dwars door Leusden. Winkelcentra de Hamershof en de Biezenkamp zijn de twee grote gebieden waar je kunt winkelen. Ook is er veel horeca aanwezig voor een hapje en een drankje.

 • Rondje Amersfoort en Den Treek

  samenvatting

  Op de e-chopper naar Amersfoort en landgoed Den Treek. De route gaat om het historische centrum van Amersfoort heen maar je kunt rustig de tijd nemen om toch even de binnenstad te bezoeken.

  Afstand: 20 kilometer

  Duur van de route: 1 uur (zonder pauze)

  Boek direct
  Koppelpoort Amersfoort E Chopper Leusden
 • Hoe werkt de navigatie?

  Je krijgt bij het ophalen van je voertuig(en) de link van de route die je wilt rijden. Deze link bevat een GPX bestand dat je gebruikt om te navigeren met je smartphone. Onze voertuigen zijn speciaal uitgerust met een houder waarin je je telefoon kunt plaatsen. Op je telefoon gebruik je dan een navigatie-app. Heb je nog geen navigatie-app geïnstalleerd, dan staat op de pagina GPX route installeren uitgelegd hoe je dit kunt doen.
  Lees meer over GPX installeren